Semesterläsning

Såhär i semestertider kan det ju vara lämpligt att dela med sig av några lästips. Jag föreställer mig att de som hittat till min blogg antingen är intresserade av böcker om svensk militär och specialförband eller egenutgivning, så här kommer några böcker som bör intressera. Flera av dem är utgivna på egna förlag, alla skrivna av svenska författare, alla berör på olika sätt Sveriges militär och dessutom är tre av dem gratis…

Operation Nordvind och Parsifal Direktivet

Först tänkte jag tipsa om Operation Nordvind och uppföljaren Parsifal Direktivet av Kaj Karlsson som jag nyligen gästbloggade hos.
Böckerna handlar om Gustav Sterner med förflutet i det svenska specialförbandet Särskilda Skyddsgruppen (SSG).
Kaj Karlsson har, som läsare av den här bloggen redan känner till, precis som sin protagonist bakgrund i Kustjägarna och är utbildad vid SSG vilket tydligt lyser igenom i hans böcker. Jargong och detaljer ger en autentisk känsla och även om Operation Nordvind har ett par barnsjukdomar° är den helt klart läsvärd, både för de som är intresserade av specialförband och av de som söker spännande sommarläsning.
I Parsifal Direktivet har författaren lyft sig ett snäpp, det märks att det inte längre är första gången han skriver en roman. Boken är mer sammanhängande, språket bättre och några barnsjukdomar märkte jag inte av. Gillade man första boken bör man absolut läsa denna och har man inte läst Operation Nordvind kan man läsa denna ändå då den är relativt fristående.
Operation Nordvind och Parsifal Direktivet är egenutgivna och släpptes 2011 respektive 2014. Till dags dato har Kajs böcker sålt i över 30 000 exemplar inräknat inbundet, pocket, e-bok och ljudbok vilket är mycket imponerande siffror för en egenutgivare. Tydligen är också lansering i Tyskland på gång och översättning av böckerna till engelska pågår.
På Författarens hemsida hittar man Operation Nordvind som gratis e-bok och man får också novellen Livvakten om man anmäler sig till hans nyhetsbrev. Sedär, två gratistips.

° Det finns någon scen som känns lite för tillrättalagd för att vara helt trovärdig och en annan scen där antalet magasin till pistolen plötsligt ändrats från vad som tidigare angivits. Det finns ytterligare några få exempel. Detta hade jag inte accepterat i en bok utgiven på stort förlag med förlagets alla resurser i ryggen, men då Operation Nordvind är utgiven på eget förlag av författaren tycker jag att man får ha överseende med sådant och helhetsintrycket är ändå väl godkänt.

Midvintermörker och Midsommargryning

Nästa bokserie som jag tänkte tipsa om släpptes också först på eget förlag men ges numer, precis som sin uppföljare, ut genom Massolit förlag. Jag syftar naturligtvis på Midvintermörker och Midsommargryning av Lars Wilderäng. Författaren driver bloggenCornucopia? och köpinformation hittar du i högerkanten på hans blogg.
Midvintermörker utspelar sig under julhelgen 2012.
För att skydda den ryska gasledningen genom östersjön från terrorister besätter Ryssland Krimhalvön… förlåt. Gotland ska det vara. Man får följa ett antal svenskar, både civila och militärer, under ett fartfyllt dygn när Sverige beväpnat med 2023 års försvar (IO14) på plats gör vad det kan för att hindra ryssen.
Uppföljaren Midsommargryning utspelar sig tio år senare och för att inte avslöja för mycket kan jag bara säga att gillar du ettan kommer du att gilla tvåan.
Böckerna präglas av ett enormt researcharbete och även om det förekommer en del språkliga farthinder i form av upprepningar och lite stolpiga dialoger är de lättlästa och actionfyllda. Båda innehåller flera kapitel där man får följa operatörer ur Särskilda Operationsgruppen, SOG.

Krigare

Johanne Hildebrandt, krigskorrespondent, reporter och författare följde under 2010 de svenska soldaterna i FS19 i Afghanistan under sex månader. Resultatet blev boken Krigare som hon i julas släppte som julklapp i e-format.
Hennes egna ord (citatet hämtat från cornucopia?):

"Krigare är ju den första djupgående skildringen av de svenska soldaternas insats i Afghanistan. Den skildrar inte bara det politiska hyckleriet och försvarsmaktens tillkortakommanden utan också de brutala och okända strider som svenskarna utkämpade sommaren 2010. Jag vill ge bort den som julklapp så att så många som möjligt får kunskap om den verklighet som Sverige skickar sina soldater till.
(I den undersökning jag gjorde inför min inträdesanförande till Kungliga Krigsvetenskapsakademien hade 82 procent av 400 tillfrågade soldater utsatts för negativa kommentarer pga av sitt yrke, och insatsen i Afghanistan.) Så för soldaternas skull, och det samhälle som skickar ut dem, vill jag skänka bort Krigare som julklapp så att fler kan läsa och lära." - Johanne Hildebrandt

Enough said. Boken finns som gratis e-bok här.

Operation: Scimitar

Operation Scimitar är skriven och utgiven av pseudonymen Adrian Andersson genom BOD 2012. Detta är den bästa boken av sitt slag som släppts på svenska, helt i klass med Tom Clancys främsta verk.
Här är författarens egen presentation av boken:

Västvärldens agerande i Mellanöstern har under flera generationer skapat grogrund för misstänksamhet, bitterhet och i många fall hat gentemot väst Pressade av revolterna under den arabiska våren iscensätter några muslimska ledare en operation som ska ta bort fokus från de egna länderna. Västvärlden ska splittras och först ut är Västeuropa och EU. De ska få erfara vad Irak och Afganistans befolkning har fått utstå: bomber, prickskyttar, lönnmord, övergrepp.
Kort sagt: terror.
I största hemlighet rekryteras och tränas över tusen män till samma höga förmåga som världens främsta militära elitförband. Deras mål: att störta västvärlden i kaos och på sikt bana väg för en ny stormakt.
Operation Scimitar är en skräckvision i romanform över de möjliga konsekvenserna av organiserad terrorism och den sårbarhet vi själva byggt in i våra högteknologiska samhällen. Det är också en tankeställare till västvärldens medborgare om vad vårt agerande i mellanöstern kan skapa. Det som kallas The war on terror motverkar alltför ofta sina egna syften eftersom varje "terrorist" som dödas skapar flera nya.

Boken är mer genomarbetad och tightare än de andra egenutgivna böcker jag tipsat om här ovan. Det spelar egentligen ingen roll för den här boken är ett måste för alla som vill läsa något spännande i sommar. Att mannen bakom psudonymen sedan är Erik Lewin gör ju inte mitt intresse för den här boken mindre. Efter värnplikten som Jägare i Arvidsjaur var han med och startade upp Särskilda Inhämtningsgruppen, SIG (numer del av SOG), i slutet av 90-talet. Därefter jobbade han i mellanöstern som contractor.
Precis som Kaj Karlsson vet Lewin vad han talar om. Skillnaden är att han också har skarp erfarenhet dels som specialförbandsoperatör i bland annat Balkan och dels som contractor i Irak och Afghanistan.
Vilket för mig till nästa boktips...

Gråzon – Privata Krig

Sist men inte minst vill jag återigen tipsa om min egen bok Gråzon – Privata krig.
Den handlar om Rickard Häll som gjort lumpen som Norrlandsjägare i Arvidsjaur, rekryteras till SSG och sedan befinner sig i Irak som contractor… Vänta nu.
Ja, det låter som om jag hämtat bakgrunden till min huvudkaraktär direkt från författaren till Operation Scimitar. Jag kan försäkra att så inte är fallet.
Erik Lewin har gjort i stort sett samma resa som huvudkaraktären i min debutroman Gråzon – Privata Krig - fast på riktigt!
Till en början blev jag helt knäckt när jag läste artikeln om Erik Lewin och övervägde att helt lägga ned allt arbete med min bok för andra gången (första gången var när Kaj Karlsson släppte provläsningen av Operation Nordvind 2011), men sedan insåg jag att om jag ligger så nära sanningen i detta måste det innebära att mitt researcharbete faktiskt har lönat sig.
Att min research är väl genomförd tycker jag också att jag har fått kvitto på när både Lars Gyllenhaal och Kaj Karlsson gillat min bok. Tillägg: Nu har Gråzon också recenserats på Cornucopia? och på Litteraturmagazinet.
Kanske kommer du också att gilla den? Den finns här uppe till höger.

Ha en skön sommar!