Första året som egenutgiven författare

Det är idag ett år sedan jag släppte min debutroman Gråzon. Responsen har varit överväldigande men ett antal händelser sticker ut när jag tänker tillbaks på året som gått.

Det som varit störst ur ett författarperspektiv och för spridningen av boken är de fyra recensionerna (1, 2, 3, 4). Det har varit fantastiskt att få läsa opartiska omdömen av personer vars egna skrivande och kunnande jag har stor respekt för. Oerhört stärkande, lärorikt och inspirerande.

Roligast har varit de kontakter jag haft med läsare, både kända och okända, som gillat Gråzon. Flera personer som hört av sig har själva haft erfarenhet av att jobba som contractors i bland annat Irak. Att de sedan blivit förvånade över att min egna militära erfarenhet begränsas till värnplikten för femton år sedan är ju otroligt smickrande men skapar samtidigt viss prestationsångest inför bok två.

Det största under det gånga året för mig som privatperson, vilket också förvånat mig , är de kontakter min bokutgivning skapat. Jag har sedan utgivningen personligen mött Lars Wilderäng, Erik Lewin och flera andra, mindre offentliga personer som jag aldrig hade kommit i kontakt med om det inte varit för Gråzon. Definitivt ingenting jag räknat med när jag skrev boken!
Lars Gyllenhaals tweet Jag har också som resultat av mitt skrivande fått en del förtroendeuppdrag i form av att vara testläsare och medicinsk faktagranskare för Lars Wilderängs kommande bok Stjärnfall och har fått komma med synpunkter på ett avsnitt ur militärhistorikern Lars Gyllenhaals pågående bokprojekt. Vidare har jag blivit den första att gästblogga på Kaj Karlssons blogg.

Gråzon har dessutom lagts upp som en av de rekommenderade böckerna på Soldf.com där jag även haft en utlottning av Gråzon och egentillverkat överlevnadsarmband. Över 200 personer deltog i utlottningen!
Bild från utlottningen på SoldF.com Jag skulle kunna fortsätta ett par A4 till men det får räcka med skryt här. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det gångna året överträffat alla mina förväntningar, tack till alla er som bidragit till detta!

Ni som ännu inte tagit steget och publicerat eller ens skrivit er första bok ännu – vad väntar ni på?