Recension: Almedalen har fallit

Terrorister slår till mot Visby mitt under Almedalsveckan. Alla innanför murarna – däribland Sveriges högsta politiker, näringslivsprofiler och landets överbefälhavare – tas som gisslan och Sverige ställs inför sin värsta säkerhetskris någonsin.

Jag hade höga förväntningar på den här boken efter att tidigare ha läst Operation: Scimitar som författaren skrivit under pseudonymen Adrian Andersson.
Jag blev inte besviken.

Erik Lewin har jag nämnt i tidigare blogginlägg och på Nona Förlags sida finns en presentation att läsa för den som är intresserad. Sammanfattningsvis vet han vad han talar om när det gäller specialförband och kontraterrorism och är utan tvekan Sveriges mest sakkunniga författare inom genren.

Innehållsmässigt måste jag ge boken högsta betyg. Som intresserad av specialförband, kontraterrorism, säkerhetspolitik och privata säkerhetsföretag träffar den här boken mitt i prick för min del. Det är mycket intressant att följa hur terroristerna agerar, hur insatsen mot terroristerna leds, samverkan mellan olika myndigheter och till viss del även insatspolis från våra nordiska grannländer.

Actionscenerna känns autentiska och karaktärerna upplever jag som mer mänskliga än jag är van vid från många andra böcker i genren.

Det finns några småsaker i det rent skrivtekniska som jag ändå reagerade lite på medan jag läste. Jag upplevde att bokens första tredjedel var lite väl kortfattad. Det var mycket information som hade kunnat portioneras ut över fler sidor, jag hade gärna sett texten fyllas ut mer i flera av de ofta korta kapitlen.

Vidare fanns det inledningsvis också många långa meningar, en var fem rader lång. Även om den säkert var helt korrekt anser jag att läsupplevelsen störs mindre om sådana meningar styckas upp i flera kortare. Kanske fanns det fler långa meningar även senare i boken, men de missade jag i såfall då handlingen drog med mig och verkligen fångade min uppmärksamhet.

Bokens två sista tredjedelar håller mycket högt tempo och även om jag som säkerhetspolitiskt intresserad tidigt genomskådade twisten som kom på slutet fanns det inga tråkiga partier, inga bitar som skumlästes.

Sammanfattningsvis är boken högaktuell, spännande, trovärdig och lättläst. Obligatorisk läsning i hängmattan i sommar och för alla som planerar att besöka Almedalsveckan…