Recension av Stjärnklart

Vårt samhälle, vår tillvaro och vår livsstil är fullständigt beroende av teknologi. Allt från armbandsur och mobiltelefoner till vattenrening, avfallshantering, sjukvård och mattransporter är beroende av fungerande elektronik. Så vad skulle hända om all teknologi slutade fungera? Den frågan försöker Lars Wilderäng besvara i sin tredje bok Stjärnklart, den första i en ny serie.

Boken utspelar sig i en nära framtid och en farsot drar fram över världen. En farsot som slår mot elektronik. Elektronik har inget immunförsvar.

I boken får man följa ett antal personer som alla har olika bakgrund, erfarenheter och förutsättningar. Genom dem får man ta del av, och uppleva, ett samhälles kollaps. Hur den ordnade vardagen byts mot darwinism i sin renaste form. En vittrande tillvaro där sopbergen växer medan människor svälter i väntan på att myndigheterna skall komma till undsättning. De svaga går under medan de starka kämpar för sin överlevnad.
Boken visar hur sårbart vårt samhälle är. Vårt samhälle där varor inte lagerhålls, och där personligt ansvar är en av grundstenarna i händelse av en kris eller katastrof.

Boken drar detta till sin spets, även om liknande scenarier redan utspelat sig på flera platser. Det bästa exemplet jag kan komma att tänka på är situationen i New Orleans efter orkanen Katrina, men det finns också mindre omfattande exempel även från Sverige.

Wilderäng skildrar på ett skickligt och trovärdigt sätt ett händelseförlopp som (med undantag för enstaka sci-fiinslag) dessvärre inte känns omöjligt.
Karaktärerna är intressanta, språket har höjts en nivå sedan hans tidigare böcker och precis som tidigare märks det att han är påläst och brinner för ämnet.
Tempot är lägre än i hans tidigare böcker men dramaturgin är bra och boken blir aldrig tråkig.
Jag kan varmt rekommendera Stjärnklart, och ser fram emot uppföljaren. Det ska bli intressant att se vart detta tar vägen...

Köpinformation hittar du i högerkanten på hans blogg.

Lars Wilderäng driver sedan sex år den framgångsrika bloggen Cornucopia? och 2012 debuterade han med technothrillern Midvintermörker som följdes av Midsommargryning året därpå. De två böckerna riktade sig i första hand till personer intresserade av försvarsfrågor men i och med Stjärnklart bör han tilltala en (ännu) bredare publik.